THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

****************************************************

bebelandancoretancikLalaa :)
kau kata :
aku hitam kau putih
aku bumi kau langit
aku berjalan kau terbang
aku gagak kau merpati
aku perempuan kau lelaki
aku pula kata :
kau manusia , aku pon .
aku juga ada hati dan perasaan ingin menyintai dan dicintai
oke ?

Monday, October 24, 2011

Kesempurnaan dan Kekurangan :)

Assalammualaikum

Kowunk ,

Tadi , aku balik kerja macam biasa
masuk masuk KTM aku nampak a guy on wheelchair with no legs ,
With a girl . Aku rasa tuh adik dia sebab muka sama
aku sangat kesian sebab lelaki tuh tak berupaya dan serba kekurangan



Ya Allah , Alhamdulillah aku masih punya kaki untuk berjalan

now
Sampai nilai ,
lelaki dan budak perempuan tuh turun kat
nilai jugak
ak cuma mampu tolong angkat wheelchair dan barang2 dari train to landasan
lepas tuh aku tanya dia



"adik , nanti nak naik tangga macamne ?"
lelaki on wheelchair tuh yang jawab sambil senyum tanpa sikit pon malu
"takpe , saya bule naik perlahan-lahan :) "
Aku teros sebak :'(
Adik lelaki tuh turunkan lelaki tuh and papah dia ke tangga
laki tuh perlahan lahan naik tangga dengan mengengsot
Ya Allah ! Sampai bila dia nak sampai atas ?
aku teros papah dia perlahan lahan
nasib ada 2lelaki budiman tolong dukung dia


Aku tolong adik dia angkat barang and wheelchair ke seberang
then aku tanya
"Adik nak p mane ?"
adik dia senyum and jawab
"kami nak p sg.pelek kak"
aku teros pelik tanya lagi
"naik ape ??"
dia teros tersenyum jawab

"naik bas la kak :) "
Ya Allah , kesian nye :(

lepas tuh adik dia teros tolak laju laju kejar bas
lelaki on wheelchair tuh bubye kami yang tolong tadi dengan senyuman yang sangat ikhlas sambil adik dia tolak dia
Masa ni aku berasa dunia sangat tidak Adil =.=

Lepas ayah aku datang ambil aku ngn mak aku
salam je mak aku , aku teros cerita apa yang berlaku
Then mak ak teros cakap before aku lagi sadis

"Tyntyn , itulah kehidupan . Ada kesempurnaan , ada kekurangan . Terjadinya kekurangan supaya kita yang sempurna nh muhasabah diri sendiri . Berdiri bukan dengan rasa bangga . Kadang kadang rasa macam dunia nh tak adilkan ? Tapi Allah itu Adil . Bila kita kekurangan , Allah yang paling kita ingat . Bila kita cukup sempurna dengan segalanya , ada kita cuba mengingati yang kurnikan segala kesempurnaan ? jarang sekalikan ? Setiap kesempurnaan dan kekurangan ada kelebihannya . Allah jadikan semua kat dunia ni ada alasanNya sendiri . So ,
guna kesempurnaan kita sebaik baiknya :) "

Aku tenang sangat lepas mak cakap camtuh ,
tehn mak turun p kedai jap
aku baringkan sit termenung dalam kereta
Ayah aku tuka siaran Ikim.fm
and kebetulan aku tertarik dengan puisi nh ,

Dunia ini hanya perjalanan
yang seketika cuma
Berhati hatilah ketika melangkah
pandang ke kiri , dan kanan
Menzahirkan kesyukuran dan kesabaran
Sambil menginsafi diri
dan mengingati kematian .....




bila aku fikir fikir ,
dekat hospital buleh la aku tolak patient by wheelchair
tapi if patient yang memang dependant on him/herself camne pulak ?


Ya Allah , Alhamdulillah Kau kurniakan aku kesempurnaan , dan jangan lah Kau jauhkan diri aku dariMu dan Alpa tentangMu walau seketika . Aminnn ~

3 kata kekawan :):

alyaamin said...

like this post yunk!!!!

cikLalaa said...

tq sayang ;) nway aku sampai now nh t'egt n sedeyh :( sian dye weyh ..

fazlyeen alyaa said...

sdeyh weyh , ske sgt2 yunk..

kawan lalaa :)