THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

****************************************************

bebelandancoretancikLalaa :)
kau kata :
aku hitam kau putih
aku bumi kau langit
aku berjalan kau terbang
aku gagak kau merpati
aku perempuan kau lelaki
aku pula kata :
kau manusia , aku pon .
aku juga ada hati dan perasaan ingin menyintai dan dicintai
oke ?

Tuesday, May 24, 2011

keadaan patient yang mengingatkan kita suatu hari nanti :)


this week aku kerja di HDU :)
mesti best sebab selalu di HDU case berat-berat kan ?
bila start kerja , pagi-pagi tuh semangat
memang dapat belajar case berat-berat
dengan patient patient sekali BERAT !
dengan patient yang mostly bedridden

tapi semua patient baik and cooperate
so tadelah aku saket belakang sangat an angkat patient
first day aku kerja dengan ida
kami suka sakat sorang patient nh yang b'diagnose "Alzheimer's disease"
lagi lagii ida , suke sgt kacaw makcik nh

ida : makcik , anak makcik tak amek :p
makcik : alaaaaa , anak aku nak datang ameklaaaa
(teros menangis keluar-keluar airmata)
ida : makcik jangan la nanges ~~
makcik : macam aku tak nangis dah dia nak keluar !~~takkan aku nak cakap , airmata jangan keluarrrrrr
ida : (tergelak2 datang kat aku)

ahaha , jahat an ktewunk ? tapi makcik nh pon kadang suka menyampuk jugak
ida : weyh , makcik ni kaki dia sebelah tade sbb diabetic eyh ?
aku : yelaa kot , history dia ade diabetic eyh ? jup ( sambil tengok report )

tiba-tiba makcik ni nyampuk , padahal ktewunk burak 3meter jauh and pelan pelan jep cakap
makcik : kaki aku ni tade sebab accident , bilee plak aku ade diabetic ...

kami tercengang dan pandang makcik tuh
adoy , makcik ni kuat betol pendengaran dia nh

before tuh ida dan akua de jalan p site B pulak
ida yang rabun ni tanye aku
"weyh ! singa ke tuh ??"
lalu aku pon ase nak tarik mata dia jawab
"kaw tak nampak ke aunty tuh pakai soft colar gileeeeee ? aisehhhhhhh"
kesia aunty tuh , dala comel . ida cakap singa ? aishh
ahahah , susa tol orang rabun nh :p
*jangan mara pada yang rabun tuh , heee :p

jalan-jalan lagii kat site B tuh ,
ade patient ni memang dah lamee kat situ
kesian dia
umo 23 , lelaki dan minggu depan nak konvo and bakal sambung study kat Australia
ya Allah kesiannye dia
mak dia tunjuk gambar dia ketika sihat
dalam hati aku " ya Allah ! ensem nye dia ! dugaan yg berat dia hadapi , camne la aku nantikan ?"

ida dan aku pon borak pasal patient tuh
ida tanye aku : camne patient tuh jadi cmtuh ??
aku : dia accident dengan lori , dia bawak moto . dia da wat cranioplasty . kesiankan dia ? dulu dia oke n normal jep tao .
ida : takutnye akuuu . pakwe aku dla bwak moto
aku : iss , tapi cuba kaw byangkan pakwe kaw jadi camni camne ??
ida : kaw nh jangan la cakap cmniiiii !
ida teros jalan depan sikit , aku pon ikot dia
tengok-tengok dia nangis
Ya Allah . aku tade niat .
tapi betol gak , mesti dia terasa sebab bf dia bawak mot . mesti takut menyelubungi diri dia .
ida : if pakwe aku jadi cmni mestilaa aku jaga weyh , kita mestilah susa senang sama-sama

dalam hatiku , betol tuh . itulah cinta "susah dan senang bersama-sama"

then ida tanye aku pulak : if kaw camne ? if bakal pakwe kaw jadi camnh ?
aku : mestilaaaa aku jage weyh , da aku sayang dia . takan aku nak bia dia merana sorang-sorang sedangkan time happy sama-sama an ?
ida : betol tuh an
aku : tapi ida , kaw ase kaum laki nak ke jaga kita if kita yang jadi camni ??
? aku ase tak weyh
ida : mmm .... entah laaa . tak kot


kesabaran seorang lelaki berbeza dengan kaum hawa . memang pengorbanan kaum hawa tak nampak . tapi pengorbanan mereka lagi banyak dari kaum adam . kesabaran yang sangat tinggi :) tapi kaum adam penuh dengan sikap ego yang tinggi .
sebab mostly kat hospital jarang jarang suami datang jaga isteri
cube suami yang saket , memang bini yang akan jaga
suap makan
mandikan
borak-borak even suami tade respon pape
ya Allah sayunye hati aku teng
ok !
:(
nanti kalau aku dah tua camne la an ?
tapi tak jugak kan ? ada gak kaum hawa yang ego dan tak reti sabar . dan kaum laki yang baik and sabar kan ?

tape , rambut sama hitam . hati lain-lain kan ? :)

sebab tuh aku nak anak ramai , if suami tanak jaga tapela , anak-anak adekan ? ya Allah . camne la aku tua nanti =.=

p/s : mak abah , tyntyn akan jaga mak and abah . i'Allah :) tyntyn sayang mak and abah :) Love you


5 kata kekawan :):

~Kirin Selama Perak~ said...

HDU tu apa ek?
:)

cikLalaa said...

high dependency unit :)

myra faez said...

hahahha mmg bez jd nurse kan ciklala...=D...
macam2 kengn...
hope jd nurse yg baik n smile always...patient always rite..=)..

cikLalaa said...

yup best sgt ! uhu :) jd nurse byk pengalaman yg bule kte praktikkan to others :) is good for us and others :)

heeldinie dawana said...

gelakgelak pastu nanges . aduyh kak lala ni , kalau buat cerite mesti sedih ann :(

kawan lalaa :)