THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

****************************************************

bebelandancoretancikLalaa :)
kau kata :
aku hitam kau putih
aku bumi kau langit
aku berjalan kau terbang
aku gagak kau merpati
aku perempuan kau lelaki
aku pula kata :
kau manusia , aku pon .
aku juga ada hati dan perasaan ingin menyintai dan dicintai
oke ?

Wednesday, October 17, 2012

Dia Letih Barangkali .

Terkadang , tertanya
Kenapa dia yang lemah dihadiahi , 
cerita sebegini rupa

Bukan tak pernah cuba menerima
bukan juga merungut apa menimpa

tapi
terasa seperti sudah sampai waktu
dan dia terasa buntu
kadang rasa seperti tak mampu....

Ya ,
Dulu dia tabah
Dulu dia gagah
dan mungkin kini
Dia hilang kekuatan
Dan letih untuk bertahan

Setiap kali senyum lahir terukir
Kaki dia rapuh berdiri
Tangan lantas menahan
Jari jemari menggenggam

sakitnya dia disitu..

Acap kali dia begini
Terduduk sendiri
Letih barangkali

jauh dari sudut hati
"kekuatan , Kau datanglah memberi .."
Sang Dia sabar menanti . 

Wednesday, July 4, 2012

Belajar menyelamatkan nyawa manusia :)

Tadi aku attend satu talk tentang CPR , iaitu Cardiopulmonary resuscitation . CPR is a lifesaving technique useful in many emergencies , including heart attack or near drowning , in which someone's breathing or heartbeat has stopped . Pabila title aku sudah bertukar dari seorang student to a staff nurse aku menjadi resah sebab aku akan pikul a big responsibility . Nak tahu functions of CPR ? As belowww :)

  • CPR can keep oxygenated blood flowing to the brain and other vital organs until more definitive medical treatment can restore a normal heart rhythm . 
  • When the heart stops , the lack of oxygenated blood can cause brain damage in only a few minutes . A person may die within eight to 10 minutes . That's why kita perlu buat CPR asap :)
To learn CPR properly , take an accredited first-aid training course, including CPR and how to use an automatic external defibrillator (AED) yang hospital aku jugak akan adakan . Macam senang je kan ? Try face the real one , haishhhh ! Tak tahu macammane rasanyeee -.-


Dan kebetulan , sebelum sister start slide regarding CPR , beliau tunjuk satu video tentang sudden heart attack and explain tentang penjagaan jantung . Aku nak terangkan secara medically tapi takut tak semua paham kan ? so aku just nak share tentang apa yang sister aku explain . Contohnye atherosclerosis , hah ?? pe dia ? ok , it is specific type of arteriosclerosis , ok  which is arterios tuh arteries laaa ! blood vessels that carry oxygen and nutrients from your heart to the rest of your body . Healthy arteries are flexible and elastic . Over time, however, too much pressure in your arteries can make the walls thick and stiff , sometimes restricting blood flow to your organs and tissues .
Atherosclerosis refers to the buildup of fats and cholesterol in and on your artery walls (plaques), which can restrict blood flow .
Semua plaques bule jugak burst then triggering a blood clot . Although atherosclerosis is often considered a heart problem , it can affect arteries anywhere in your body. Atherosclerosis is a preventable and treatable condition . aishhh ! ok macam ni . Heart attack tuh disebabkan saluran darah kita tersumbat kat jantung tuh iaitu one of coronary artery . Fikirlah , coronary arteries bring blood and oxygen to the heart . If the blood flow is blocked , the heart is starved of oxygen and heart cells die . 
 Dan ni cause of heart attacks yang kadang kala kita sendiri tak tahu bila . Heart attacks may occur :
  • When you are resting or asleep . zZZZzzzzzz
  • After a sudden increase in physical activity contohnye jogging kan ?
  • When you are active outside in cold weather
So nak ke mati dengan cara macam ni ? Kita ade non-modifiable and modifiable factors  yang macam mane bule berlakunye disease berkaitan dengan jantung . Nak tahu macammane non-modifiable tuh ? ok contohnye age , gender yang memang kita tak buleh lansung nak ubah , and modifiable tuh pulak factors yang buleh diubah such as healthy lifestyle , diet , smoking and banyak lagi factors yang kita sendiri buleh ubah . Senang cita , untuk cantik , kau sanggup pulak ubah gender sekali kan ?? cuba untuk sihat ? memang payah sekali even untuk diri sendri . 
Dan aku khayal sekejap bila sister sangat tekankan tentang diet and healthy lifestyle . Benda ni korang takkan nampak untill korang sendiri dah pegang2 dada and pergi hospital tunggu Doktor cakap "awak sakit jantung!" wargghhh ! tolonglah sedar yang kita perlu jaga ciptaan Allah itu sebaiknya . Dan terang2 sekali beliau menyatakan OBESITY one of reason rosaknye jantung kita . Kasihan jantung kan ? Penat2 dia bekerja untuk kita tapi we don't even know how to take care of it . Alaaaa , bukan tak tahu , tapi sebab manjakan diri so buat2 tak tahu . Kan ?? aku terasa nak berdiri kat depan dan explain bahawa herbalife ade produk yang sangat bagus untuk jantung dan f1 jugak sangat bagus untuk makanan cell kita .
Tahukah anda F1 shake herbalife adalah one of makanan nutrisi yang terbaik didunia ? F1 adalah makanan cells kita , as we know cell is the basic structural and functional unit of all known living organisms . It is the smallest unit of life that is classified as a living thing , and is often called the building block of life . If benda kecil macam tu we don't how to take care of it , for sure kita semua buta untuk menjaga all part of our body rite ? So kita perlu bagi cell kita makanan yang sihat . Memang f1 shake tidak dikata mengubati penyakit , tapi fikirkanlah if cell kita yang basic structure hidup sihat , automatically our organ n body will sihat kan ?? Please don't misunderstood with functioning of F1 shake herbalife .
Dan lagiii satu NW Formulaaa ! Siapa rasa family dia ade historyyy saket jantung , eloklahhh amek ! Herbalife NW Formula (Niteworks), Nitric Oxide Supplement is a revolutionary dietary supplement containing an exclusive blend of L-Arginine and L-Citrulline with other ingredients that trigger the production of healthful Nitric Oxide. This is important, because as you age, production of Nitric Oxide, the naturally occurring compound which keeps blood vessels young and flexible, declines.Developed with Nobel Laureate in Medicine Dr. Lou Ignarro, NW Formula (Niteworks) helps your body produce Nitric Oxide (NO), for improved circulatory, immune and nervous system functions.L-arginineandLl-citrulline trigger cells to produce and recycle more Nitric Oxide.
This patent-pending product, based on the research of a Nobel-prizewinning scientist, supports vascular and circulatory health-and energy.* Blend NW Formula (Niteworks) powder mix with water, sparkling water or juice for a refreshing lemon-flavored drink. The active ingredients trigger the production of Nitric Oxide, a naturally occurring molecule that helps keep blood vessels young and flexible. NW Formula (Niteworks)can help replace the Nitric-Oxide production that naturally declines with age.
* In 1998, along with two other scientists, Dr. Louis Ignarro received the Nobel† Prize in Physiology or Medicine for discoveries concerning nitric oxide as a signalling molecule in the cardiovascular system.
Nitric-Oxide benefits: Through vascular nutrition, you can increase the production of Nitric Oxide, which “exercises” or expands your vessels, increasing their youthful elasticity. In addition, Nitric Oxide is an important biological messenger that causes a cascade of benefits at the cellular level, which can improve circulatory, immune and nervous-system function. Nitric Oxide influences the functioning of virtually every organ in the body, including the lungs, liver, kidneys, stomach, brain and, of course, the heart.
Nutrition that counts: Exercise and certain foods promote Nitric-Oxide production in your body. NW Formula (Niteworks) is designed for nighttime consumption when your body is producing the least amount of Nitric Oxide from food and exercise. However, this product can also be used during the day. Regardless, it would be difficult to ingest the same amount of L-Arginine from foods as your body gets from NW Formula (Niteworks).
Why is Nitric-Oxide important to my health? The circulation of blood via arteries delivers oxygen and nutrients to every cell throughout your body, allowing optimum function, including repair and replication. It is understood through the work of many scientists, including Dr. Ignarro, that Nitric-Oxide production is a key component of assuring normal circulatory function and that the production of Nitric Oxide declines with age. By supplying the body with our proprietary Niteworks™ blend of amino acids, it can stimulate the production of Nitric Oxide, which can help keep blood vessels toned and flexible.
 What is the easiest way to understand how Nitric Oxide (NO) works?
Think about how difficult it is to blow up a balloon on the first try. Now imagine how much easier it would be if you stretched it out first to make it more flexible. Like stretching a balloon, Nitric Oxide makes arteries and veins more flexible–supporting improved blood flow and delivery of nutrients to your cells. NO supports your long-term cardiovascular health
Why do I take Niteworks™ at night?
Nitric-Oxide production declines at night. With supplementation of a potent amount of L-Arginine and L-Citrulline, your body can boost its natural production of Nitric Oxide. With better circulation, your body’s natural processes may be enhanced.
Does Niteworks™ have any special restrictions for use?
Yes do not exceed the recommended daily dose. Food supplements are intended to supplement the diet and should not e substituted for a varied diet. Yes. Niteworks™ is not recommended for use by children, pregnant or lactating women.  It is advisable for individuals with high blood pressure or cardiovascular disease to consult a physician before using this product.
Does Niteworks™ provide a treatment?
 What makes this formulation different from other Arginine-containing products on the market?
Niteworks™ also contains vitamin C, which works synergistically with vitamin E to enhance Nitric-Oxide production and free-radical scavenging. Alpha Lipoic Acid is another fat soluble antioxidant that has many important functions in the body, including promoting and protecting vascular health.
As this is a nighttime drink, we have added Lemon Balm, a perennial herb used for over two thousand years to provide refreshing and restful sleep.
How soon will I see a change in my blood pressure after I go on the Say Yes to NO program?
A. Dr. Ignarro responds: My Say Yes to NO program often produces noticeable reduction in blood pressure within four to six weeks. I have even seen cases where people on the program have had dramatic decreases in blood pressure within as little as two weeks. The important thing for you to remember is that, whether the measurable benefits come sooner or later, the Say Yes to NO program is a lifestyle plan that you should stick with – forever. The enhanced NO production and the benefits that accompany it will make it more than worth your while.
What other benefits can NO offer beyond keeping my heart healthy?
A. Dr. Ignarro responds: NO delivers health benefits that go far beyond the cardiovascular system. Ongoing research is now showing that NO plays a role in combating diabetes, erectile dysfunction, arthritis, several forms of cancer, ulcers, urinary incontinence, Alzheimer’s Disease, and many other diseases. As research in the NO field marches ahead, more and more benefits of this special molecule are discovered every day.

One of the important functions of NO mentioned above has gained me quite a bit of notoriety in recent years – combating male erectile dysfunction. My discoveries regarding the role of NO as a signaling molecule in the penile erection process led to the development of the drug Viagra, and subsequently I have been dubbed by friends as The Father of Viagra. While my mother is not very happy about this nickname, I am proud of the contributions I have made to helping lessen the effects of this debilitating condition. While the Say Yes to NO program is targeted at cardiovascular health, not erectile dysfunction, the additional NO you generate can only help with the function of the genital organs.
How do I use Niteworks™?
What if I forget to take it at night? Can I take it more than once? You can take Niteworks™ at anytime, although with Lemon Balm’s restful qualities, optimally you will want to take it at night. We recommend that you take it only once per day. Additionally, during the day you are getting Nitric Oxide production from exercise and diet


Friday, May 11, 2012

begitulah Jumaat .

Bismillah ,


Bila semua sebut tantang hari Jumaat , semua sedia tahu dia adalah ketua segala hari dalam Islam dan hari di mana kaum lelaki menunaikan solat Jumaat di masjid . Memang tidak dinafikan hari Jumaat itu mempunyai banyak kelebihan berbanding hari lain. Antara kelebihannya adalah Nabi Adam diturunkan ke bumi pada hari Jumaat.
Demikian juga hari Jumaat adalah hari raya mingguan bagi umat Islam . Sebabnya kita berkumpul pada solat Jumaat setiap minggu untuk mendengar khutbah. Ini tidak ada pada hari lain kecuali pada hari raya puasa dan korban . 

Sabda Rasulullah saw bermaksud, “Sebaik-baik hari yang terbit padanya matahari ialah hari Jumaat. Padanya dicipta Adam as, padanya dia dimasukkan ke dalam syurga dan padanya juga dia dikeluarkan daripadanya. Dan Qiamat tidak berlaku kecuali pada hari Jumaat.”
Hadith di atas menunjukkan dengan jelas keistimewaan hari Jumaat. Dalam Islam, kelebihan hari tersebut bertambah dengan satu ibadat yang tidak disyariatkan pada hari-hari lain dalam seminggu iaitu solat Jumaat.Pengertian Jumaat dan Solat Jumaat
Hari ini dinamakan hari “Jumu’ah” kerana pada hari tersebut, manusia berkumpul dan pada hari ini terkumpul segala kebaikan.
Dari segi istilah syarak, solat Jumaat ialah solat dua rakaat yang dilakukan secara berjamaah dalam waktu Zuhur pada hari Jumaat di masjid atau di tempat- tertentu dan didahului dengan dua khutbah.
Hukum solat Jumaat ialah Fardhu ‘Ain ke atas setiap lelaki Muslim yang memenuhi syarat-syaratnya.

Jumaat atau dalam Bahasa ‘Arabnya “Jumu’ah” berasal daripada perkataan “jama’a” yang bermakna berkumpul.
Hukum Solat Jumaat
Al-QuranFirman Allah swt bermaksud, Wahai orang-orang yang beriman, apabila diserukan (azan) untuk mengerjakan solat pada hari Jumaat, maka bersegeralah kamu pada mengingati Allah dan tinggalkanlah jualbeli.”
HadithSabda Rasulullah saw bermaksud, “(Solat) Jumaat adalah tanggungjawab yang wajib ke atas setiap orang Islam.” Hikmah Disyariatkan Solat Jumaat

Tak perlu aku bebel lagi tentang apa itu Jumaat atau Solat Jumaat sebab masing masing bukan tak tahu , kadang kadang sengaja bekukan hati dan otak mengerti kepentingan Jumaat . 
Mesti korang pelik kan kenapa aku tiba tiba bebel pasal hari Jumaat . Dan inilah aku nak cerita .
Tadi aku menunggu abah dan kawan kawannya menunaikan Solat Jumaat . Kerana busan , aku dengar radio , tapi terasa jahil pula orang sebok dengar khutbah aku dengar lagu . 
Mata aku berhenti pada satu kawasan , tempat parking di tepi masjid . Aku pelik semua nya orang dewasa dan remaja dan tiada kanak kanak . Kenapa mereka berbaju melayu dan berkain pelekat tapi duduk melepak , merokok tanpa menunaikan kewajiban ? Sorang sorang aku tilik . Ya Allah , kau ensem , macho , kachak , sempurnanya Allah jadikan kau . Tapi sayang kau lupa pada yang mencipta . Pada aku , dari mereka duduk melepak merokok di situ , tak salah kan meluangkan masa 30 minit untuk dengar khutbah dan solat b'jemaah bersama ? Dan aku mula terfikir , Ya Allah .. aku pinta bakal jodoh ku bukanlah golongan itu , jika iya , Kau  berilah petunjuk dan hidayahMu padanya . 
Usai solat Jumaat , aku lihat mereka bergegas pulang sedangkan imam tak baca doa lagi . Beri salam terakhir terus angkat punggung untuk bergegas ke mana tidak dapat ku teka . Ye , mungkin ke tempat kerja kan ? tapi ade saje aku nampak keluar terus merokok . Berat ke menunggu doa tak sampai 5 minit ? Pentingnya rokok kau tuh kan ?
Tiba tiba aku teringat haritu , aku gagal dalam exam final aku . Menangis tak sudah aku masa itu , nasib ada resit paper . Mak nasihat aku " mak tahu tyntyn belajar sungguh sungguh , tapi solat kena jaga . Tak guna kita nak kejayaan tepat pada waktunya tapi yang wajib , solat itu kita lambat lambat kan . Menunaikan yang Allah suruh tepat pada waktunya . Baru Allah tepatkan jugak masa kejayaan kita " Ye , aku sangat sangat terasa sebab aku suka melewat lewatkan solat -.- 
Kita manusia selalu nak sesuatu benda tepat pada masanya tapi lupa Allah yang akan berkata " KUNFAYAKUN " Tanpa izinNya , tak terjadi semua keinginan kita .

Betol , setiap perkara ada hikmah nya . Setiap perkara yang Allah takdirkan pada kita mesti bersebab . Mesti ada kesalahan yang mungkin kita tak sedar kita selalu buat kan ? Baru aku sedar lepas emak mengingatkan aku .
-Muhasabah diri masing masing jum ? :) -

Saturday, April 21, 2012

Bercuti dan Bercamping !

Assalammualaikum dan hi ! 
Dah lameeee gile tak update blog . On the mid of March (16 till 18  March) saya dan G38 bercuti dan b'camping di Pasir Panjang , PD . Alhamdulillah kawan kawan semua happy dengan program yang kami (saya,faizul,mirul,eddy dan kakbai) uruskan . Pada mulanyaa kami sangat sangat lah give up , sampai rasa nak batalkan je prgram nh . Tapi Madam Zaza , Abg Man dan kawan kawan tak penah putus asa support kami . TQ tao :) 
Mak saya pernah pesan :
Jika kita nak buat satu perkara yang baik , mesti selalu dapat tentangan dan macam macam dugaan . If kita tak give up dan selalu berusaha mesti menjadi ! Saya sampai give up dan nangis dekat kawan kawan baik sebab dah tak larat sangat nak continue buat progran ni sampai saya dan geng terpaksa tinggal2 class . andddddddd Yes ! Atlast menjadi hari keluarga G38 ni . Rasa nak menangis bila tengok kawan kawan semuaaa happy .
Jum kawan ! Tengoklah betapa happynyeeee dorang dekat sane . Yippppppyyyyyyyyyyy :D
On the 1st day , semua dalam klas yang nak p camping kepala otak dah melayang ke PD , including me :p
Sory kawan kawan sebab bas kepanasan ! rasa serba salah sebab semua macam tak kena :( kesian korang . MAAF YEEE -.- 
Silakan baca aktiviti aktiviti kami :
  1. berdiri atas tong
  2. night tracking ( masok hutan tutup mata mencari jalan keluar )  *tade gambar*
  3.  senam aerobik
  4. flying fox
  5. rafting / berakit ( tengah tengah panas wow ! )
  6. mandi mandaa !! main pasir and lumpur ! wakakaka
  7. BBQ dan malam kebudayaan
  8. malam menginsafi
  9. bawa air dalam cawan tapi atas kain  -.- aiyoooo tak paham
  10. tressure hunt

Maaflah kawan kawan gambar berterabur sebab berat kot .
Dah upload gambar berat hoiiii ~

tak kira laki perempuan kami bekerjasama pastikan kami bersatu berdiri di atas tong nh !








pada malam BBQ kami

cepat isi air ! bawak cawan ade air atas kain rentang . cepat cepat

Tressure hunt yang sgt penatt ouh ~

melompat lompat sana sini

G38 happy dan enjoy !

we with our faci there

orang yang banyak membantu 'abgman' tq yeah :)

sahabat yang banyak memberi semangat . ILY
tengok macam mimik mukaaaaa ! ahahaha
berusaha dalam berpanas panas membuat rakit , hitam muka pon dah tak kisah
Dah bersiap sedia untuk berakit !!  
*Berakit-rakit dahulu , berenang-renang ketepian*


Happening gilerrr :D
dan saya :) rasa terharu semua happy dan enjoy !

Sekian dari saya Lalaa :)

Friday, January 27, 2012

I wonder .


Don't you remember
You told me you loved me
Why did it have to end

I told you I’ll never leave you
I kept my promise but you didn’t


You brought me hope , when I had none
I thought you were my destiny
I thought you were the one
And I don’t understand why we couldn’t be

Everyday I have to pretend
I have to fake a smile
I have to fake a laugh
I have to fake everything is okay , when its not

I sit and wonder everyday what I did wrong
I sit and wonder why I miss you
I sit and wonder why I love you before

I sit and wonder what it would be like if we were still together

.............................................

Sunday, January 22, 2012

JANJI dan INSYAALLAH ?

Mengapa janji dan mengapa InsyaAllah ? Mungkin dalam kita tak sedar kita selalu berkata "saya janji !" atau "insyaAllah" . Tapi mengertikah kita setiap apa itu janji dan InsyaAllah ? Semestinya kita manusia , selalu alpa janji kita tetapi pernah terfikir adakah Allah pernah lupa janjiNya pada kita ? Kadang kadang aku sendiri terasa sangat daif , merendah diri dan malu terhadapNya . Begitu mudah janji kita ungkapkan tanpa ketahui akibatnya . Dan mengertikan kita besar InsyaAllah ?
Mungkin segelintir dari kita tidak tahu apa itu InsyaAllah , korang perasan tak zaman sekarang , you hear it all the time , InsyaAllah this , InsyaAllah that . Sometimes mereka bukan beragama Islam tetapi mereka kerap kali mengeluarkan kata "ouh ! InsyaAllah !" . Di sini aku terangkan sebuah pengertian INSYAALLAH yang selama ni kite cuma perkatakan but we don't even know the actual definition , now we look into the catchphrases of the Arab world and examine what they really mean oke ? I got it from a few article in internet ,

InsyaAllah literally means 'If Allah wills it', or generalized to 'God-willing' , but really it is a term of fatalism , which you can't really express in English, and it will be used to express an event in the future. This means that you could hear it peppered throughout conversations on a daily basis , since the future could mean in few minutes as well as tomorrow as well as next year . Meh aku bagi korang contoh , "I will see you soon , Insyallah" .

However , be aware , the term is not always used in this way , and in many instances when there is not a hope in hell of something happening , it is thrown in for good measure. "We will get married next year , InsyaAllah" or "InsyaAllah, you will get a great results for final !", implying that Allah does not want it so you don't get it . And the InsyaAllah also shows either that the person is not so sure any more or really can't be bothered right ?

And now we look for "what is JANJI or PROMISE?"

Perkataan janji dah begitu akrab dengan apa apa ayat kita keluarkan . For example , "awak saya janji saya datang !" atau "Ye awak saya janji saya buat" tapi apakah meaning of janji yang sudah menjadi kawan baik kepada semua statement manusia ? And here I state the definition of janji or promise .
Janji adalah sebuah hutang yang kita ucapkan kepada seseorang atau diri sendiri
yang pada dasarnya janji / hutang haruslah di tepati atau di bayar .
Ya Allah ! janji itu sama dengan hutang ?? korang mesti tahu kan apa hukum orang tak membayar hutang ? In other word , janji or promise itu juga adalah salah hutang dari segi perkataan yang mesti dilakukan melalui apa yang diperkatakan atau dijanjikan .
Dan bila aku tahu janji itu adalah hutang , cepat cepat aku search apakah hukum orang tidak membayar hutang dengan sengaja dan inilah resultnya after copy paste ,

Berdosa besar bagi orang yang sengaja tidak membayar hutang. Seseorang yang suka melewat-lewatkan bayaran hutang setelah berkemampuan untuk membayar-nya, boleh mendatangkan kesan buruk dalam hidupnya bukan sahaja di dunia bahkan di akhirat antaranya :

i. Hidup akan ditimpa kehinaan dan hilang maruahnya.
ii. Hidup mereka tidak akan mendapat keredhaan dan keberkatan Allah.
iii. Perbuatan mereka itu digolongkan dalam perbuatan zalim.
iv. Amalan kebajikan mereka tidak akan diterima.

Sabda Rasul S.A.W.
Maksudnya : “Penangguhan hutang oleh orang yang berkuasa membayarnya, adalah satu kezaliman, halal maruah dan hukuman ke atasnya (iaitu pemberi hutang boleh mengambil tindakan ke atas diri dan maruahnya)

(Riwayat Ibnu Majah)

Sabda Rasul S.A.W.
Maksudnya : “Kurangkan dirimu daripada melakukan dosa, maka akan mudahlah bagimu ketika hendak mati. Kurangkan daripada berhutang nescaya kamu akan hidup bebas”.
(Riwayat Baihaqi)

Sungguh terasa , aku sendiri pernah berjanji tetapi tak tepati samada pada Allah , parent , kawan kawan , dan paling penting untuk diri sendiri kan ? Dan aku mula terfikir bagaimana harus aku bayar semua hutang hutang itu ? Ya Allah perkara ini lansung tak terlintah dalam fikiran aku sebelum ini .

Janji dan InsyaAllah , mana korang rasa much better ? Bila aku tengok drama pasal ibubapa , anak anak jauh bekerja , berjanji nak balik tapi entah hilang mana , kabar pon tak dikirim . Cuba kita ungkapkan InsyaAllah ? maknanya , dengan izinNya maka bertemulah kembali kita dengan ibubapa kita . But if suddenly we had an accident and mati dan tak sempat tunaikan janji kita nak jumpa ibubapa , macam mana ? Cara apa untuk kita tebus janji kita itu . Astaghfirrullahalazim .



Aku rasa bukan ibubapa sahaja , untuk orang tersayang juga kita selalu begitu . Untuk menyedapkan hati si dia maka JANJI dipesertakan . Tapi kita tahu kita tak mampu nak tunaikan . Korang pernah dengar statement 'JANJI MELAYU' ? Ye , mengapa janji melayu ? Aku tahu korang sendiri tahu , adakah sebab mostly orang melayu yang memungkiri janji ? Entah , aku tak berani berkata apa apa sebab aku sendiri melayu " I am MALAY GIRL " .

Sang kekasih , jangan lah kau berjanji jika kau tidak tahu untuk tepati dan kau tahu tidak mampu pun untuk tepati . For sure you will don't feel anything sebab orang yang kau taburkan janji will suffer . Tak salah dan tak susahkan jika berkata "InsyaAllah" ? Lebih meyakinkan sang kekasih dan bermaksud dengan izin Allah semuanya akan berlaku .


Yes , only honest people tahu untuk berjanji dan tahu tepati . Dan betol ke manusia tahu berjanji tapi tak tepati itu tak honest lansung ? Mungkin korang sendiri buleh berfikir , jika dia jujur , mesti dia takut nak berjanji sebab dia tahu akan datang dia tak mampu nak tepati and just say InsyaAllah . Let Allah do His work .


Betolkan bila dah mungkir janji , sorry is a common word will keluar dari mulut orang yang berjanji ? And depends kat orang tuh nak maafkan atau tidak . Dan pernah terfikir bagaimana pula dengan janji kita dengan orang yang kita lansung tak tepati apatah lagi say sorry . Anda berhutang dengan apa yang dijanjikan dengan beliau . Ya Allah aku paling takut untuk berkata tentang hutang duit inikan lagi hutang janji .

Manusia , bukan salah untuk ungkapkan lagi janji itu . Cuma takut tak dapat tepati . Let say , InsyaAllah . Ini bukan peringatan atau warning tapi just untuk diri sendiri . Banyak janji yang aku tak tepati . Dan mungkin kita lupa kita pernah berjanji sebab manusia memang sinonim dengan pelupa . Paling aku rasa takut ialah janjiku dengan Allah .

For those yang aku pernah berjanji dan aku tak tepati , means aku berhutang dengan korang . Aku minta maaf sangat sangat dan mehh beritahu apa janji aku , InsyaAllah aku cuba tepati . Dan aku juga selalu termenung , mengapa selalu leka dengan janji kita kepada Allah sedangkan Allah tak pernah mungkir janji pada kita :(

Dan berkatalah InsyaAllah jika kita tidak pasti ye :) INSYAALLAH ...


Friday, January 6, 2012

someday , I will .

after everything I've done for you
every chance that i gave you
and yet you still break my heart

but it's over...

finally I realized
I don't deserve this and honestly
you don't deserve me
yeah , I still love you

and
I probably will for a long time

but I can't stay here anymore
it hurts too much
I guess this is
.....moving on......


I guess I'm tired of being
the last thing on your mind
I should have known from the start
you'd go ..
and break my heart


you took my love and threw it away
as if it were nothing

to me ..

you're everything
but to you
I'm just another
meantime girl

you hurt me more than I deserve
how can you be so cruel ?

I love you more
than you deserve..
why am I such a fool ??

little did u know
you were just another dead end wad
made with pretty lies
and broken dreams

now
I believe it when people say
love is blind because
I must have been blind
to love a person
like you

it finally hit me
that you didn't care
when you walked away
and never looked back


maybe if I had just looked away
that first night you came towards me
everything would be different
and my heart wouldn't be
breaking right now

I wanna do exactly what you did to me

lead you on
make you fall for me
then just let you go
effortlessly

suddenly..
I hating myself
for everything
I've ever

felt for you

sometimes I wish I could
go back and erase the
day I met you ... but then
I will never regret loving you
only believing
you love me too


I made a mistake
thinking you were
my world ... you won't
get away with this...
you messed with the wrong girl


slandering my name
just for your own gain
dream on honey ,
I gonna make you
feel my pain..

thank you for ripping my heart out

watching you walk out
of my life doesn't make
me bitter about love
but rather makes
me realize that

if I wanted
so much to be
with the wrong person
how great it will be
when the right one comes along....

there is no medication
for this illness
no known cure other than
...time...

maybe someday
I'll get back my heart
maybe someday
I'll get back my pride

maybe somewhere
down the road
I'll forget to
remember you..

one day..
you will seek love
and be sorry that
you threw mine away

and one day
you will realize
you could have been
with me

I hope someday you will realize
what a fool you were
to let someone like me
slip from your grip

and that you'll see that
the one you've been looking for
was the one who set you free

one day
I will able to look you
in the eyes without feeling
the pain you've caused

one day
I will able to stand
next to you without
wanting to hold your hand

one day
I'll get over you


SOMEDAY

from : Lalaa

Tuesday, January 3, 2012

kawanku , kuatlah :)

kadang kadang aku busan
kenapa asyik berkata tentang cinta
tapi itulah hakikat
manusia dan cinta adalah satu

tapi hari itu
aku bertemu seorang lagi teman
rindu tak terkata
tapi di sebalik tawa dan senyum dia
seribu kepahitan cuba disembunyikan
tapi aku tak tahu
aku tak mudah untuk ditipu ,
bahawa mereka " OK! "
sekilas pandang matanya
bergenang mutiara

akhirnya ,
dia bercerita
dia tak mampu berdiri , ketawa dan berpura
di hadapan orang yang dicinta
dia lelah untuk tersenyum
atas kebahagiaan orang yang dicinta
dan mengalir juga
mutiara yang lama tersimpan

aku kenal dia
dari kami sekolah lagi
dan aku tahu
dari form4 dia setia menunggu kekasih hatinya
tak pernah sedetik untuk berpaling
tapi keadaan memaksa
berjauhan tak mudah
kadang kadang ada betol orang cakap
"long distance relationship ni susah"
tapi tak jugak
bergantung kepada individu itu untuk menjaga dan menghargai cinta itu

si dia pernah bertanya pada aku dulu
"tyn,macammane aku nak kuat macam kaw?"
aku terdiam
bibir aku tak mampu ungkap apa apa
hanya hati yang mampu
tak mudah untuk berdiri pada kaki sendiri
tak mampu untuk ke depan lagi
segala kekuatan hilang
tapi dengan mencuba
aku akhirnya mampu

aku berbisik padanya
"betul dalam ombak rindu tu , cinta tak kejam .. tapi manusia yang kejam"
kita manusia yang tak pandai hargai
tidak tahukah manusia
cinta itu juga adalah satu anugerah perasaan dari Allah kepada kita
cuma bergantung pada kita untuk memberi makna pada cinta

kau anggap ,
cinta itu sebatang pensil
kau corak guna dia
kau warna guna dia
kau tersalah lakar
tak salah kau padamkan ia
lakar kembali
walau kau pejam mata
jika kau tahu ia pensil
kau masih buleh menulis
kau masih buleh melukis
bergantung pada kau
tahu menulis ,
tahu melukis ,
tahu melakar sendiri .
salah cara kau tulis
buruklah hasilnya kan?

tadi dia bercerita lagi
akhirnya orang yang dia tunggu
tak memberi harapan lagi
dengan satu ayat
"aku dah buang dia jauh jauh !"
ya Allah luruhnya hati dia
senangkan manusia buang cinta itu ?
macam sampah ?
sampah lagi elok la
kau buang dia dalam tong sampah kan ?
tapi cinta kawan aku tu ?
kau buang entah kemana
tapi kau tetap berkata rindu sayang
tanpa satu alasan kau berlalu
meninggalkan seseorang yang bertahun menunggu
satu je kata kata aku
"kau kejam !"

tapi aku tak mampu
melihat kawan aku itu
lemah dan menangis sendiri
aku pernah merasa
dan waktu itu terasa terkapai mencari sesuatu
'kekuatan'

Ya Allah ,
kuatkan lah dia
sungguh dia tak mampu .
pinjamkan lah kekuatan pada dia
sungguh dia lelah sendiri .
cekalkan hati dia
terima segala takdir
bangunkan lah dia
dari mimpi mimpi gelap nya
pinjamkanlah cahayaMu
menemani dia
Ya Allah ,
dengarlah isi hatinya

kawan ,
kau tak seorang berdiri
aku dan yang lain ada memapah
ambillah masa untuk bina kekuatan baru
tapi jangan kau cuba berhenti
nanti sakit lagi menanti
jalanlah satu persatu
lama lama kau akan berjalan laju

pesan aku pada lelaki itu
sudahlah kau berhenti
berkata manis
berjanji palsu
kau bahagia bila dia menderita kan ?
tak usah kau konon mengasihani
sedangkan kau punca
percayalah pada sesuatu
hidup ini karma
mungkin kau tak terima padahnya
tapi mungkin pada seseorang yang kau kasihi
di suatu hari nanti :)

* janganlah manusia dikatakan bodoh bercerita cinta sedangkan cinta ada dalam diri semua*

khas untuk kau kawan ^^


manusia , ingatlah setiap perkara kau lakukan ada pembalasannya :)

kawan lalaa :)