THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

****************************************************

bebelandancoretancikLalaa :)
kau kata :
aku hitam kau putih
aku bumi kau langit
aku berjalan kau terbang
aku gagak kau merpati
aku perempuan kau lelaki
aku pula kata :
kau manusia , aku pon .
aku juga ada hati dan perasaan ingin menyintai dan dicintai
oke ?

Tuesday, October 25, 2011

Dugaan yang tidak diduga




dan percayalah , bila Dia menurunkan ujian itu , maknanya Dia yakin kita boleh melaluinya atau memang mampu menggalasanya :)


" La yukalli fullahu nafsan illa wu’aha "

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya (Surah Al-
Baqarah ayat 286)


beruntunglah bagi manusia yang diuji itu kerana ini bermakna Allah sangat sayangkan dirinya

Melihat betapa pedih dan peritnya dugaan manusia lain , aku terasa aku sangat kerdil . Aku tak pernah merasa dugaan yang begitu berat . Tak tertanding kesabaran dan ketabahan mereka menghadapi apa itu dugaan .Tadi aku di arahkan pergi homenursing dengan staff nurse nh , aku kena insert Ryle's tube kat sorang patient nh , aku bagi dia nama Dewi . Dewi berumur 32 tahun , perempuan dan ada seorang anak baru 5 bulan .

Begini ceritanya ,

Beberapa hari before Dewi menunggu hari untuk melahirkan anak dia , dia makan hanya beberapa cucuk satay kambing . Dan dia suddenly fit dan memang tak bule control lansung . Dia tak pernah ada hypertension mahupun darah tinggi and history family dia jugak tak pernah ada sume tuh . Akak tuh cerita lagi yang Dewi sebelum nh memang tak pernah sakit apa-apa . Disebabkan fit tuh and dia tak buleh control diri dia sampai effect ke otak . Akak tuh cakap , blood block kat otak dia and no oxygen and blood supply kat otak dia dan dia immediately buat operation .

untuk selamatkan baby dalam perut Dewi . Dewi jugak done craniotomy disebabkan masalah brain dia .

Ya Allah ! Dewi terlalu muda untuk semua tuh . Dia tak sempat tgk anak dia lahir dgn sempurna . Sekarang Dewi on tracheostomy and ryle's tube . dia memang tak larat . Tapi Allah bagi dia nyawa lagi untuk melihat dunia ni . Hmmm , aku berasa dunia ini sangat tak adil lagi . :( Aku terfikir , dia berumur 32 , dan aku 20 . Masih panjang lagi perjalanan aku and apa pulak dugaan Allah akan berikan kt aku ? Bila terfikir macam nh

kita akan rasa takut sangat nak melangkah kt dunia nh , tapi hidup itu satu anugerah Ilahi untuk kita . Ya Allah , Kau berikanlah aku dugaan yang mampu aku tempuhi .

Balik rumah tadi aku teros cerita lagi kat mak , mak cakap :

" Baguslah tyntyn dapat lihat dugaan dan kesukaran orang lain yang berbeza beza . Itu sebenarnya satu anugerah untuk Tyntyn sebab tak semua dapat lihat orang macam tuh kan ? Allah beri kita liaht semua tuh sebab Allah ank kita lebih muhasabah diri . Biasalah manusia , leka kan ? So , jangan biarkan diri kita sekali pon terleka . Dugaan Allah besar tao "

Aku teros terkedu , apa yang mungkin dugaan aku bakal dapat eyh ? benda ni aku selalu fikir . Tapi kita tak tahu apa yang dah tertulis untuk takdir kita .

Ya Allah , apapun dugaan yang Kau berikan . Kuatkan lah dan tabahkanlah diri ini dan dekatkanlah aku dengan Kau Ya Allah . Aku perlukan niali kesabaran yang tinggi untuk tempuh segala ujianMu .

" Allah menguji kita dengan kealpaan dan kelalaian kita " ayat ni tiba tiba aku dengar masa aku tengok cerita jiwa dan lara sambil menaip .

Ye , dugaan yang aku rasa paling besar ialah ditinggalkan . Tapi tuh baru sikit . Aku kena fikir kenapa orang yang dah berkahwin dan bercerai masih kuat tapi aku baru bercouple dah jadi lemah mcm nh ? Aku kena tahu ada lebih dasyat yang menanti . Ya Allah , baru ditinggalkan aku dah hilang arah untuk beberapa bulan . Macammane if aku dikurniakan yang lebih berat ? I'llah .. aku hanya pinta kekuatan .


Setiap dugaan kita tak dugakan bila nak berlaku ? Entah macam manelah nak bersedia menghadapi dugaan yang kita tak tahu kan :( Astaghfirrullahalazimmm ~


Monday, October 24, 2011

Kesempurnaan dan Kekurangan :)

Assalammualaikum

Kowunk ,

Tadi , aku balik kerja macam biasa
masuk masuk KTM aku nampak a guy on wheelchair with no legs ,
With a girl . Aku rasa tuh adik dia sebab muka sama
aku sangat kesian sebab lelaki tuh tak berupaya dan serba kekurangan



Ya Allah , Alhamdulillah aku masih punya kaki untuk berjalan

now
Sampai nilai ,
lelaki dan budak perempuan tuh turun kat
nilai jugak
ak cuma mampu tolong angkat wheelchair dan barang2 dari train to landasan
lepas tuh aku tanya dia



"adik , nanti nak naik tangga macamne ?"
lelaki on wheelchair tuh yang jawab sambil senyum tanpa sikit pon malu
"takpe , saya bule naik perlahan-lahan :) "
Aku teros sebak :'(
Adik lelaki tuh turunkan lelaki tuh and papah dia ke tangga
laki tuh perlahan lahan naik tangga dengan mengengsot
Ya Allah ! Sampai bila dia nak sampai atas ?
aku teros papah dia perlahan lahan
nasib ada 2lelaki budiman tolong dukung dia


Aku tolong adik dia angkat barang and wheelchair ke seberang
then aku tanya
"Adik nak p mane ?"
adik dia senyum and jawab
"kami nak p sg.pelek kak"
aku teros pelik tanya lagi
"naik ape ??"
dia teros tersenyum jawab

"naik bas la kak :) "
Ya Allah , kesian nye :(

lepas tuh adik dia teros tolak laju laju kejar bas
lelaki on wheelchair tuh bubye kami yang tolong tadi dengan senyuman yang sangat ikhlas sambil adik dia tolak dia
Masa ni aku berasa dunia sangat tidak Adil =.=

Lepas ayah aku datang ambil aku ngn mak aku
salam je mak aku , aku teros cerita apa yang berlaku
Then mak ak teros cakap before aku lagi sadis

"Tyntyn , itulah kehidupan . Ada kesempurnaan , ada kekurangan . Terjadinya kekurangan supaya kita yang sempurna nh muhasabah diri sendiri . Berdiri bukan dengan rasa bangga . Kadang kadang rasa macam dunia nh tak adilkan ? Tapi Allah itu Adil . Bila kita kekurangan , Allah yang paling kita ingat . Bila kita cukup sempurna dengan segalanya , ada kita cuba mengingati yang kurnikan segala kesempurnaan ? jarang sekalikan ? Setiap kesempurnaan dan kekurangan ada kelebihannya . Allah jadikan semua kat dunia ni ada alasanNya sendiri . So ,
guna kesempurnaan kita sebaik baiknya :) "

Aku tenang sangat lepas mak cakap camtuh ,
tehn mak turun p kedai jap
aku baringkan sit termenung dalam kereta
Ayah aku tuka siaran Ikim.fm
and kebetulan aku tertarik dengan puisi nh ,

Dunia ini hanya perjalanan
yang seketika cuma
Berhati hatilah ketika melangkah
pandang ke kiri , dan kanan
Menzahirkan kesyukuran dan kesabaran
Sambil menginsafi diri
dan mengingati kematian .....




bila aku fikir fikir ,
dekat hospital buleh la aku tolak patient by wheelchair
tapi if patient yang memang dependant on him/herself camne pulak ?


Ya Allah , Alhamdulillah Kau kurniakan aku kesempurnaan , dan jangan lah Kau jauhkan diri aku dariMu dan Alpa tentangMu walau seketika . Aminnn ~

kawan lalaa :)