THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

****************************************************

bebelandancoretancikLalaa :)
kau kata :
aku hitam kau putih
aku bumi kau langit
aku berjalan kau terbang
aku gagak kau merpati
aku perempuan kau lelaki
aku pula kata :
kau manusia , aku pon .
aku juga ada hati dan perasaan ingin menyintai dan dicintai
oke ?

Saturday, September 17, 2011

two weeks at Tampoi , Johor Bahru

Assalammualaikum :)

Dah lama kot aku tak mengisi kekosongan blog nh
soey sayang , i busy mengarut benda lain sebab tuh i lupa you * :p

aku nak share something yang sangat sangat bermakna buat diri aku
*ayat mcm nak bg org muntah =.'
seriously benda nh aku nak share
pengalaman aku nh aku jadikan as pengajaran wat diri aku dan yang lain lain , i'llah :)

first day , macam biasa orientation
aku terkejut sebab bukan KPJ nilai saje ade
yang ade sekali menunaikan praktikal mereka ialah
-KLMU
-KPJ,JB
-SEGI COLLEGE
-KKM

mula mula dalam bus masing sangat excited plus takot nak face dngn mereka
yang digelar "orang gila"
awal-awal kami dah d'warning jangan spread any picture or video yang diambil
ini sebab kami nak jaga keaiban semua pesakit

memang betol pon
kesian kat dowunk
if kowunk tengok sendrir baru kowunk tao

maybe entry ni agak busan sebab tade gambar lansung
tapi nak wat cmne dah rules macam tuhkan ?

masa first day kami , group aku posted to L10
awal awal lagi dah macam macam kerenah kami tengok
ada pakcik ni , aku bagi gelaran "ahmed gurka"
sangat comel sebab dye tade gigi
dye suke hisap tembakau sambil hisap tembakau tuh macam lolipop
bila dah abes , dye kejar aku dan mirul
dye urut urut mirul nak duet ! aha , time aku , nasib dye tak sampai nak urut bahu aku. zZz
bila keluar ward , nampak sowunk pakcik ni dok main macam violin tapi gune guitar
kami pon tepuk tangan
dalam NCP kan kita mesti support patient bila dowunk wat something ? uhu ! :)

on the second day ,
aku sangat sangat tak suka cara staff kat sini
KEJAM !!
apa salahnya , ambil sowunk then sponging .
lagi jimat masa kan ?
daripada campak campak patient
mandi lalu air je
cuci tak bersih
bagi makan kat dowunk macam bagi makan kat anji**
panggil dowunk macam panggil binatang
time tuh aku ase nak jerit je
"dowunk nh tade sense of human lansung ke??"

1st stuation


patient ni tempang , tade tongkat . bila nak jalan dye mesti pegang dinding
kadang2 dye jalan tolak gne kerusi depan dye
dye nak masuk ward , sambil tolak kerusi staff laki tuh teros mara mara tengking tengking itu aku tak kisah lagi
tapi depan mata ktwunk dok tumbuk and ludah patient tuh
so , conclusion aku buat dekat sini tulang patient yang dislocate patah bagai sume sebab mereka

2nd situation

patient nh everyday memang akan duduk depan tv atas wheelchair tgk tv
tiba2 one of us nampak muka patient tuh berconteng macam kucing
Ya Allah , dye manusia yang berusia tua dan OKU lagi

apa masalah kaw wat macam tuh ?


contoh gambar bawah nh
kowunk sanggup wat perkara perkara macam tuh kat orang-orang macam dalam gambar nh ?







kami as a student just tengok and istighfar dalam hati
tugas anda MENJAGA ! bukan MENDERA !!
mereka sume tak sempurna serba serbi
jangan la bersikap kejam wahai manusia :(
and seriously kowunk akan rasa nak nangis tengok semua nh

just two weeks there dah macam berbulan aku kat situ
rasa tak sanggup tengok
apa lagi mereka yang merasa benda2 tuh kan ?

kowunk bayang kan
dowunk tak tahu apa-apa
kita nanti jugak akan tua
jadi jangan la layan dowunk macam tuh
kita nanti dah tua tak tahu akan datang saket apa kan ?

bila dah pergi ward laen
aku rasa lega sikit sebab mereka layan dengan elok sikit dari ward before tuh
kita as manusia yang masih sempurna otak dan akalnya mestilah layan mereka secara sempurna sebab mereka pesakit

two weeks kat sini macam macam aku belajar
antaranya KASIH SAYANG
mereka yang tak berupaya memerlukan kasih sayang kita
bila kita jadi macam tuh
kita jugak perlukan KASIH SAYANG

bila ada kasih dan sayang itu
automatic kita akan care pasal dye kan ?

selama nh tade pulak aku dengar bila sayang kena campak campak
haishhhhh

seriously aku rindu patient patient kat sane
time last day
aku jumpa patient kesayangan aku yang aku panggil "ijah"
suara dye comel sangat macam kartun
aku ade usik dye
aku lukis gambar dye dgn gigi dye macam sticth tuh
tapi dye happy cakap chantek and teros tunjuk kat sume orang
time tuh ase nak nanges
even kite wat burok2 dye tetap appreciate
:'(
lepas tuh dye minta kertas dan aku suroh dye pulak lukis gambar aku :')
tgk nh !

kat tepi sekali belah kanan bawah dye ade tulis "norijah binti md isa"
dan kat tepi macam buah epal tuh
dye tulis " i love you"
before dye tulis dye tanye ak cmne nak eja

last day tuh aku cakap cmnh
"ijah ! sy dah nk p balek kolej"
dye teros pelok aku
and aku cakap
"i love you ijah!"
dan dgn suara comel dye jawab
"i love you too!"
sangat sedey
tapi aku taley nanges depan patient kan ?
time nak blah dari ward tuh
dye pura pura tido dalam bilik dan tanak pandang aku lansung
yang aku perasan kat tgkap
dye duduk tgk aku when aku dah kuar ward
"ijah jage dri elok2 , moga pulih ye :')"
dowunk macam tuh sebab dowunk pon ade perasaan kan ?
so , kita jangan ingat mereka nh tade perasaan
sebab mereka manusia :')


To all yang bakal posting to Tampoi
GOODLUCK !
disamping kowunk bekerja tuh
kowunk jugak dapat munasabah diri sendiri :)

Mak aku pesan
" tyntyn , kita jangan sekali kali buat orang sebab Allah sekarang balas cash je , contohnye bile kite akan tua nanti . Allah itu Maha Adil . Allah bila bila buleh balas semua tuh sebab dye berkuasa atas segalaNya . "

And gambar bawah ni hasil kreativiti kami untuk tampoi
InsyAllah mungkin dowunk tak ingat kita pon
tapi , Akhirat kan ade ?
semua akan dibalas disitu

TQ to all staff at Tampoi yg guide kami kat situ :)





pre eid of g38 :)


Assalammualaikum ,
sincerely from group buli
*madam zaza kasi name nh kat kami dari sem1*
kami ucapkan
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN

Alhamdulillah majlis nh dapat diadakan dengan sempurnanya :)
Aku nak mintak maaf to sape sape yang tak puas hati pasal makanan sebab aku yang tempahkan makanan for kowunk
tapi aku rasa setimpal dengan harga kita bayar
*bersyukur dengan apa yang ada*dan yang atas ini anak anak teruna g38




ini lah muka muka lapar ambil makanan for berbuka :)
g38 , maybe tahun depan kita tak rasa dah sume ni
sebab kita bulan 6 dah LJM
gonna miss all these memories
:')


lepas kita mengenyangkan perot kita ,
masing masing menunaikan kewajiban yang memang wajib dan sunat = solat terawih
terima kasih to ustaz Rosmin sebab sudi bagi ceramah kat kami semua



bila semua da habis , snap gambar dengan madam Zaza pulak
Love you madam <3

ini lah gambar yang semua 38 ada
comel sangat !
warna warni macam dah raya jep :)


sementara tunggu final , mohh kita kumpul kenangan banyak banyak
to all g38
aku nak mintak maaf if aku ada buat salah kat kowunk dari semua aspek
maybe kowunk terasa dengan mulut aku yang cam **** ni kan :D
anyway , aku happy stay ngn kowunk
bagi aku , g38 paling best !

GOODLUCK !!

kawan lalaa :)